Kan Ik Zonder Jou Hth Brabant

Nieuws

Marco laat jongeren zelf vertellen of ze blowen

Hoe laat je jongeren zelf vertellen wie er wel of niet rookt of blowt en waarom ze dat wel of niet doen? Marco, student bij Howie Brabant in Tilburg, deelde zijn ervaringsverhaal tijdens de thema-avond 'Kan ik zonder jou?'. RIBW Brabant ging met verschillende jongeren informeel in gesprek over middelengebruik.

Bewuste keuze
We kozen bewust voor het thema verslaving bij de eerste gezamenlijke bijeenkomst. We gebruikten stellingen om onderwerpen aan te snijden die jongeren zelf ook met vrienden kunnen bespreken. Hiermee creëren we bewustwording. Door dit soort bijeenkomsten willen we jongeren ook weer laten deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. Ze leren hoe je samenkomt in groepen en hoe je met mensen omgaat die je niet kent. Belangrijke sociale vaardigheden die echt kunnen helpen. 

Delen van ervaringen
Marco is een van de studenten die bij RIBW Brabant de opleiding tot professioneel ervaringsdeskundige van Howie the Harp volgt. Zijn ervaringsverhaal ging over verslaving rondom games en verschillende soorten drugs. Uit zijn verhaal kwam naar voren dat er bij hem achterliggende oorzaken waren waardoor zijn verslaving ontstond, zoals eenzaamheid, ADD en het niet aangaan van gesprekken met anderen. Deelnemers vonden het heel erg waardevol om zijn verhaal te kunnen horen. Door op een laagdrempelige manier vragen te stellen vertelden jongeren daarna zelf wie er wel of niet rookt of blowt en waarom ze dat wel of niet doen. Om de sfeer wat informeler te maken zorgden we voor pizza. Lees meer over de avond: https://bit.ly/3wk0Ei5