Schermafbeelding 2022 04 07 Om 16 03 48

Nieuws

Persoonlijke videoboodschap prinses Laurentien van Oranje tijdens DVDED

​Afgelopen dinsdag (5 april 2022) vond de Dag van de ErvaringsDeskundige plaats. Keynote speaker prinses Laurentien van Oranje kon er op het laatste moment wegens een spoedgeval niet bij zijn. Gelukkig vond zij nog wel de ruimte om een persoonlijke videoboodschap te maken die wij tijdens de dag konden uitzenden.

In deze video spreekt zij onder meer over de valkuilen die zij regelmatig ziet. Bijvoorbeeld op het gebied van vrijblijvendheid, timing en gelijkwaardigheid. Voor veel ervaringsdeskundigen vast erg herkenbaar. Daarom zegt zij is de Dag van de ErvaringsDeskundige zo belangrijk. Een moment om met elkaar in dialoog te gaan. Over de valkuilen, maar ook over de ‘juiste’ aanpak of de ‘spelregels voor dialoog’ zoals zij het noemt.

In haar boodschap benoemt ze er drie:   

  • Wees leergierig en nieuwsgierig. Ook als ervaringsdeskundige is het belangrijk dat je niet alleen het antwoord hebt, maar ook vragen blijft stellen. Verbind je met de ander en laat zien dat je nieuwsgierig bent. 
  • Omarm de chaos. Het proces is nooit lineair en zeker niet altijd simpel. Wees samen zoekenden. 
  • Luister echt naar wat het probleem is. Leef je in in de ander. Laat zien dat je luistert en onderzoek het probleem samen verder. Stel je oordeel uit en vraag om verheldering als het niet duidelijk is.