Gerwin Voor Nwsbrf Maart2022

Verhalen

Van oud-student naar hoofddocent

Gerwin Overvelde startte bij de 6e klas als Hoofddocent Howie the Harp Brabant. Zelf was hij student van de tweede lichting bij Howie Brabant. Hij werkte enkele jaren als Trainer met ervaringsdeskundigheid. Waarom maakt hij nu de stap naar Hoofddocent? En hoe gaat het met de studenten in deze 'rare' tijden?  

voorjaar 2022
In Tilburg startten we half november 2021 met alweer de zesde klas. Sinds oktober ben ik de rol van hoofddocent gaan vervullen, als pilot naast Brenda Pieters. Zelf was ik destijds student van de tweede lichting Howie the Harp bij RIBW Brabant. Daarna werkte ik enkele jaren als Trainer met ervaringsdeskundigheid en nu maak ik de stap naar Hoofddocent. Waarom? Omdat ik al tijdens het volgen van Howie enthousiast was geworden over de kansen en kracht die Howie studenten geeft en over de meerwaarde van Howie-ervaringsdeskundigen. Elke lichting heeft weer een enorm diverse groep mensen met een unieke energie. Dat is hartstikke leuk en interessant om mee te werken. Als hoofddocent heb ik de kans om nog meer betrokken te zijn. Zo’n kans laat ik niet liggen!

Gelukkig konden we in de eerste weken van deze lichting fysiek les geven. Zo kon iedereen in de klas aan de opleiding wennen, maar vooral ook aan elkaar. Afgelopen winter hebben we een tijd volledig online lesgegeven. Zodra het kon kwamen we fysiek weer bij elkaar, maar vanwege de anderhalve meter-regel verspreid over twee lokalen. Coronamaatregelen, afstand houden, mondkapjes, wel of geen lockdown, wel of niet online lesgeven, dat was iedere dag wel hét gespreksonderwerp. 

Ik hoor en zie studenten soms worstelen met alles rondom Corona. Ergens was het vooral al een geaccepteerd fenomeen. Nu staan we echter voor een nieuwe fase: veel minder corona-maatregelen, zo mogen we volgende week [eind februari 2022] weer met de hele klas in een lokaal zitten. Dat zal vast ook wennen zijn met zoveel mensen die geluid maken en bewegen. Ik kijk ook uit naar meer dynamiek tijdens lessen, een groepsproces waarbij je elkaar recht in de ogen aan kunt kijken. Fijn als iemand niet halverwege een gesprek wegvalt vanwege een slechte verbinding. 
Voor sommigen zal het een uitdaging zijn, maar als we konden omgaan met de uitdagingen die de corona-maatregelen boden, kunnen we ook de nieuwe uitdagingen aan. Ik heb er zin in!

Gerwin Overvelde, Hoofddocent Howie the Harp Brabant