Square Fit 2023319212636123

Verhalen

Hoe vergaat het Danuschika na Howie the Harp …. ?

Het voelde voordat ik aan Howie begon alsof ik al gepiekt had, nu heb ik allemaal nieuwe dromen en doelen en i.p.v. het gevoel dat ik alles al heb gehad, heb ik het gevoel dat ik nog maar net begin. Howie is de nieuwe start geweest die ik verdiende en waar ik zo naar verlangde. 

Wie ben je ?

Mijn naam is Danushika Friederichs. Mijn leeftijd is 31 jaar. Mijn eigenschappen zijn vooral vrolijk, druk, soms wat chaotisch maar vooral creatief en positief.   

Welke Howie klas heb je gedaan en wanneer heb je de opleiding afgerond ?

Ik heb in Rotterdam  16e Howie klas gedaan en ben in 2022 afgestudeerd. Mijn opleiding was grotendeels in de coronatijd. Die corona tijd was zeker een uitdaging, veel online les en vaak wijzigingen in de (corona)regels. Toch was dat niet altijd een nadeel. Hoewel ik merkte dat de klas een minder sterke band opbouwde met elkaar dan de andere klassen ervaarde ik het tegelijkertijd als fijn dat ik niet 24/7 op iemand anders lip zat en alles mee kreeg van zijn of haar leven. Daardoor kon ik mijn focus goed op de opleiding houden.  

Wat ben je daarna gaan doen?

Na Howie ben ik eerst nog een tijdje (onbetaald) bij mijn stageplaats blijven hangen. Ik kwam erachter dat veel organisaties heel blij waren met mijn werkzaamheden in het werkveld als ervaringsdeskundige maar me toch geen betaalde functie konden bieden. Ik merkte ook dat ik me steeds meer aan de regeltjes en afkaderingen in de zorg ging storen. Toen is bij mij het idee om als ZZP -er te starten gaan groeien. Als ik niet aan het werk kom bij een baas, word ik toch gewoon eigen baas? Ik had het gevoel veel te kunnen bieden en betekenen voor mensen dus dat ben ik gaan doen. Ik ben november 2022 naar de kamer van koophandel gegaan en Speak-out werd officieel. De naam Speak-out heb ik gekozen omdat ik ooit zelf heb geleerd van een ervaringsdeskundige dat praten het wapen is tegen mensenhandel. Vanaf toen ben ik veel gaan praten over het onderwerp mensenhandel. Veel, vaak en overal. Praten lucht op en geeft andere de mogelijkheid om jou te kunnen helpen op het moment dat je het zelf niet meer weet.  

Hoe is Speak-out gegroeid & kan je wat meer vertellen over je werk ?

Vanuit mijn oude stage had ik best al wat contacten, die ik warm heb gehouden. Daarnaast heb ik Platform HOOP aangeschreven (een platform voor ervaringsdeskundigen uit mensenhandel & uitbuiting). Op die manier heb ik bekendheid gekregen en weten mensen me te vinden.

Als ik kijk naar mijn werkzaamheden in het werkveld zijn die heel uiteenlopend. Soms schuif ik aan tafel bij een zorg-overleg of ik geef workshops/voorlichtingen. Ik kom over de vloer bij politie en justitie, voer discussies en open het gesprek over het onderwerp, maar heb ook contact met slachtoffers. Verder werk ik mee aan het landelijke plan tegen mensenhandel. En ben steeds meer te zien in de media, op dit moment deel ik mijn ervaringen met iemand die een (bioscoop)film maakt over loverboys. Kortom het gaat goeds met Speak-out!   

Mijn werk is nu heel divers en draait om mijn ervaringskennis, stigma bestrijden en taboe doorbreken, precies wat ik graag wilde.  

Wat heeft Howie the Harp voor je betekend? 

Howie the Harp heeft mij weer aangezet om weer een plek in te nemen in de maatschappij. Die was ik kwijt geraakt en het lukte het me niet om dit alleen te doen. Daarnaast had ik erg lang stil gestaan en heb ik laagdrempelig mijn belastbaarheid kunnen trainen. Voordat ik aan Howie the Harp begon was ik maar voor 4 uur per week belastbaar, nu zou ik het aankunnen 24 uur per week werkzaamheden uit te voeren, Ik had niet gedacht om dit ooit weer te bereiken. Het voelde voordat ik aan Howie begon alsof ik al gepiekt had, nu heb ik allemaal nieuwe dromen en doelen en ipv het gevoel dat ik alles al heb gehad, heb ik het gevoel dat ik nog maar net begin. Howie is de nieuwe start geweest die ik verdiende en waar ik zo naar verlangde. 

Wil je verder nog wat kwijt ? 

Ik zou aan de huidige studenten willen zeggen: Soms loopt de opleiding of stage niet op de manier hoe je in gedachte had, gooi niet de handdoek in de ring, blijf doorzetten. Soms krijgt het toch een onverwachtse wending en heb je er meer aan dan je van te voren dacht. 

Mocht je nou op stage of (toekomstige) werkplek het gevoel hebben dat  ik met Speak-out wat kan betekenen, mail mij dan: info@speakout.nl

https://speak-out.nl/