Schermafbeelding 2019 04 01 Om 09 42 53

Verhalen

Hoe een workshop leidde tot iets nieuws

Eind 2018 ben ik samen met Natalie Bunschoten naar een workshop geweest die georganiseerd werd door het UWV. Onze bedoeling was om daar ons perspectief op ervaringsdeskundigheid te delen. 

Eind 2018 ben ik samen met Natalie Bunschoten naar een workshop geweest die georganiseerd werd door het UWV. Onze bedoeling was om daar ons perspectief op ervaringsdeskundigheid te delen. Naast dat het erg gezellig was, bleek de workshop meer gericht op het creëren van aantrekkelijke vacatures dan mensen aan het denken zetten over de inzet van ervaringsdeskundigen. Ondanks dit kwamen wij wel in contact met iemand van het UWV’. Zij vertelde over het project van CNV jongeren en vroeg mij om mijn contactgegevens. Ze waren bij de realisten academie nog op zoek naar jongeren met een ‘beperking’. Zij noemen deze mensen graag realisten. Deze realisten worden ingezet om voorlichting te geven aan werkgevers en studenten die in de toekomst mensen aannemen met een ‘beperking’.

Vanuit het CNV krijg ik trainingen en ontmoet ik nieuwe mensen, nieuwe jongeren waarmee ik samenwerk en samen getraind word. Ik sta nu voor klassen en werkgevers en vertel hen over wat ik nodig heb om te werken en dat sommige mensen net iets meer nodig hebben om aan het werk te komen of hun werk te behouden. Door deze gesprekken en het geven van informatie merk ik dat mensen meer zicht krijgen over welke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn. De drempel wordt verlaagd en ze staan meer open voor nieuwe kansen.

Ook zijn we een keer op stap geweest om een film te maken zodat deze getoond kan worden aan werkgevers. Deze film is gemaakt met mensen die al met realisten werken. Op de film wordt zichtbaar welke visie zij nastreven en zij  vertellen over hun ervaring. Deze interviews waren niet alleen leuk om te doen, maar geven mij ook veel hoop voor in de toekomst.

Het project duurt een half jaar, afhankelijk van het succes wordt er verder gekeken of verlenging nodig is. Alhoewel ik op zoek ben naar betaald werk, geeft mij dit de kans om nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe mensen te ontmoeten, op nieuwe (arbeids)plekken te komen en mogelijk zo ook een baan te vinden. Ondertussen geniet ik enorm van deze ervaring en de gesprekken die ik voer. Zo zie je maar hoe het meegaan naar een workshop kan leiden tot iets nieuws.

Arie Korteland