Foto Nelis

Verhalen

Een toespraak van een gelukkige echtgenoot

Nelis is de man van Gerrie, één van gecertificeerden Howie the Harp 4 studenten in Arnhem, geeft aan zó blij te zijn met haar succesvolle herstel, deze opleiding en baan. Op donderdag 13 juni jl. hield hij tijdens de feestelijke eindceremonie van Howie the Harp in Arnhem een toespraak. We delen graag zijn verhaal.

  

Geachte dames en heren,

Wat een geweldig moment. Wat een fantastische afsluiting. Wat een prachtige start van een zinvolle besteding van tijd en energie en dat mogen we best benadrukken: een betekenisvolle zingeving van het leven. Alle reden voor een feestelijke bijeenkomst. Met dank aan Howie de Harp.

Straks gaan we elkaar feliciteren, omdat we zo trots en zo blij zijn voor onze geliefden vanwege het behalen van het fel begeerde certificaat.

Voorafgaand aan deze dag hebben we allemaal al geruime tijd gegronde redenen om blij te zijn met al onze geslaagden. Zij zijn immers in het nabije verleden allemaal al voor een eigen levensdoel geslaagd. Iets waar je geen diploma of certificaat voor krijgt, maar na een langdurige mentale en fysieke krachtsinspanning wel de eigenwaarde(!) die we allemaal zo hard nodig hebben in ons leven.

Dat is wat we met elkaar kunnen delen.

Nu echter trek ik mijn woorden even naar mezelf én naar mijn lieve vrouw die straks haar certificaat mag ontvangen. Ik ben de man van één van de aankomend gecertificeerden  en nu zó blij met haar succesvolle herstel, deze opleiding en baan.

Mijn en haar leven is in de afgelopen 4 jaren drastisch veranderd. Die positieve verandering viel trouwens alle familieleden ten deel. Ooit leefden mijn echtgenote  en ik (deels) in een sociaal isolement, we verloren vrienden, het was een periode van schaamte, smoesjes en leugens om bestwil.

Tot de kanteling kwam. De worsteling van haar om een verslaving te overwinnen, de succesvolle opname in een kliniek, het traject erna en het succes van volharding. Schaamte werd trots! Hulp ontvangen is nu hulp geven! Ruim vier jaar geheel clean. En in deze 4 jaren al een bewezen motiverend voorbeeld voor een familielid en ook voor een jonge moeder die de strijd is aangegaan met een hardnekkige drankverslaving. Tot nu toe beide voorbeelden met succes, mede door toedoen van Howie de Harp.

Nu is er trots bij ons allebei en inderdaad, ook dit werkt door bij alle familieleden, kennissen en vrienden. Hier staat een gelukkige echtgenoot. Mijn vrouw is nu een inspirerend voorbeeld voor anderen. Het leven is nu betekenisvol voor ons, voor eigen intimi, maar ook voor naasten. Deze afgeronde opleiding heeft haar herstel verstevigd en maakt de hulp aan anderen kansrijk. Laten we hierover realistisch en eerlijk zijn, want het lukt helaas niet iedereen. Dit zal ook de praktijk uitwijzen van de gecertificeerden bij hun toekomstige ervaringsgerichte zorg en hulp.

Nu leg ik het weer breed voor u allemaal. Veel dingen die ik zojuist vertelde, zult u herkennen. Mogelijk denkt u: “Dat heb ik ook zo gevoeld in de afgelopen tijd.” En wat ons allen nu zeker ook bindt, is het feit dat hier onze geliefde doorzetters zitten, de ervaringsgerichte hulpverleners die de aan hen toevertrouwde cliënten naar hun uiterste vermogen gaan ondersteunen. Want ze gaan ervoor, zeker weten. Ze zijn in onze samenleving hard nodig. Meer dan ooit.

Laten we daarom staande alle geslaagden met ieder hun eigen missie een aanmoedigend, motiverend, ondersteunend en welgemeend applaus meegeven.

Dank u wel.

Nelis